top of page
חיפוש

לונדוניסטאן זה כאן: האחים המוסלמים בבריטניה והקשר לחמאס

  • Eran Lahav
  • 9 בינו׳
  • זמן קריאה 7 דקות



בריטניה שימשה במשך שנים רבות כמרכז לפעילות של תנועת האחים המוסלמים באירופה. לתנועה פעילות ענפה בקרב הקהילות המוסלמיות ברחבי הממלכה והשפעה שהלכה והתרחבה במישורים שונים: פוליטית, תקשורתית וכלכלית. 


פעילותה של תנועת האחים המוסלמים בבריטניה החלה כבר במהלך שנות ה-50 של המאה ה-20, כאשר גולים מוסלמים אדוקים מן המזרח התיכון החלו להתיישב בממלכה. רבים מן המהגרים הגיעו ממדינות כמו מצרים, שבה הוקמה תנועת האחים המוסלמים, עיראק, סוריה, אלג'יריה ועוד. במרוצת הזמן, עם פעילות קהילתית ענפה בקרב הקהילות האסלאמיות בערים המרכזיות, החלו מהגרים רבים, ואף צאצאיהם, להתברג לתפקידים שונים בתנועה, תוך שהם נהנים משליטה בכישורי שפה וברזי התרבות הבריטית. 


כך החלה להתרחב האג'נדה האסלאמיסטית של האחים במוסלמים, כאשר השפעתם ניכרת בתחומים שונים בקהילות המוסלמיות. כך לדוגמה השתלטו על תחום החינוך, כאשר דרשנים קיצוניים הפיצו את משנתם בספרי הלימוד, בבתי הספר ואף במרכזי תרבות מוסלמים. ספרי הלימוד כללו חומר תעמולתי רב הקורא לג'האד ואלימות נגד נשים, קהילת הלהט"ב וכופרים. התופעה הושרשה כחלק מן האסטרטגיה לאסלאמיזציה של בתי הספר, איסור לימוד תכנים שאינם נחשבים 'אסלאמיים' כמו חגים נוצריים או חינוך מיני, הפרדה מגדרית בכיתות הלימוד ועוד. 


בריטניה היא מדינה שמקדשת את תרבות "הפוליטקלי קורקט", שמנוצלת היטב על ידי גורמים אסלאמיסטים. תרבות זו מאפשרת פעילות אנטי מערבית, נגד ערכיה של הממלכה הבריטית באופן גלוי- ומאידך כל ביקורת על פעילות זו נענית כ"ביטוי שנאה" או "אסלאמופוביה". מרחב הפעולה הזה שבין איום על ערכי הדמוקרטיה לבין אסלאמופוביה- מאפשר לאחים המוסלמים להפיץ תכנים אנטי נרעביים, מעודדי ג'האד וגם תכנים תעמולתיים אנטישמיים נגד ישראל.  



London calling (Hamas)


במהלך שנות ה-90 הצטרפו לתנועת האחים המוסלמים פעילי חמאס בכירים שהגיעו לאי הבריטי מיהודה ושומרון ומרצועת עזה. חמאס, כתוצר של תנועת האחים המוסלמים והענף הפלסטיני של התנועה, ניצל את חופש הפעולה לה זוכה התנועה בבריטניה. 


הנוכחות ופעילות רבת השנים של האחים המוסלמים בבריטניה, כאשר הם נהנים מחופש הביטוי והסובלנות הפוליטית שבה- איפשרו לחמאס חופש פעולה לקדם את פעילותו באירופה. כך לדוגמה ניצל ארגון הטרור את נוכחותו בבריטניה, תחת החסות של האחים המוסלמים, לקדם במהלך שנות האלפיים את פרויקט המשטים לרצועת עזה. מי שמילא תפקיד חשוב בפרויקט הזה היה ארגון Viva palestina, של חבר הפרלמנט הבריטי לשעבר, איש השמאל הקיצוני, ג'ורג' גאלווי.


חמאס מוגדר כארגון טרור בבריטניה מאז נובמבר 2021, לאחר שהזרוע הפוליטית של הארגון נכלל ברשימת הארגונים האסורים במדינה. הזרוע הצבאית של חמאס, גדדודי עז אל- דין אל- קסאם, הוצאה מחוץ לחוק כבר במרץ 2001. כך או כך, חברות או תמיכה בארגון, נחשבת לבלתי חוקית בבריטניה, וניתן להקפיא נכסים המקושרים לחמאס או להטיל סנקציות כלכליות. 


לחמאס אין נוכחות רשמית בבריטניה, כארגון שהוא פרי תוצר של תנועת האחים המוסלמים- ידע להקים מוסדות ועמותות צדקה בהסוואה כדי לקדם את האג'נדה האסלאמיסטית הקיצונית שלו. כך במסווה של פעילות של האחים המוסלמים או של ארגונים "תומכים בזכויות הפלסטינים", יושבים פעילים מרכזיים של חמאס בבריטניה- בראשם, מחמד סואלחה, חבר לשעבר בלשכה המדינית של חמאס ומי שסייע להקמת תשתית חמאס ביהודה ושומרון. 


מאז טבח ה-7 באוקטובר ותחילת מלחמת חרבות ברזל, מתקיימות ברחבי בריטניה הפגנות פרו-פלסטיניות רבות נגד ישראל. בין הסיסמאות השונות, בולטת הסיסמה הרווחת "מהנהר לים, פלסטין תהיה חופשית". 

הפגנות הללו מאורגנות על ידי מספר ארגונים פרו-פלסטינים כגון: האגודה האסלאמית בבריטניה, קמפיין הסולידריות הפלסטינית, ידידי אל-אקצא, הפורום הפלסטיני בבריטניה ועוד. לארגונים הללו נוכחות ארוכת שנים בממלכה הבריטית, המשתתפים באופן קבוע בקמפיינים של ארגון ה-BDS נגד ישראל והם בעלי עמדות אנטישמיות. בשל כך, למרות שחמאס מוגדר כארגון טרור בבריטניה, ארגונים פרו-פלסטינים אלה מביעים את תמיכתם הפומבית בטבח ה-7 באוקטובר והשמדתה של ישראל. פעילותם של ארגונים אלה נותנת לגיטימציה לאג'נדה החמאסית ומלבינות את מעשיו הנפשעים של ארגון הטרור. 



הזרוע הארוכה של חמאס בבריטניה: מיהו ה-MAB?


אחד מארגוני המפתח להבנת הקשר בין חמאס לאחים המוסלמים בבריטניה היא האגודה האסלאמית בבריטניה (MAB). האגודה המוסלמית של בריטניה היא ארגון לא ממשלתי שהוקם ב-1997 ומזוהה עם חמאס. באתר של האגודה ישנו הסבר למצע ומטרות הארגון שאומר כי האגודה הוקמה על מנת לספק "תוכנית מקיפה, אינטלקטואלית וחברתית המושרשת היטב בתורת האסלאם ומסוגלת לצייד טוב יותר את הקהילה המוסלמית עם כישורים הנדרשים  כדי לנווט את הסביבה הפוליטית והחברתית שלהם כמוסלמים בריטים המבקשים לתרום באופן חיובי לחברה".  הארגון החל את פעילותו הציבורית באפריל 2002, כאשר הצטרף להפגנות הזדהות עם הפלסטינים בעיצומה של האינתיפאדה השנייה. הארגון מעורב מאז בפעילות משותפת עם ארגון ה-BDS בבריטניה, ובניסיונות לשכנע את המערכת הפוליטית- כלכלית הבריטית להפסיק את כל קשרי המסחר עם ישראל. 




מחמד סואלחה



ל-MAB קשר הדוק עם תנועת האחים המוסלמים, שהיא כאמור תנועת האם של ארגון הטרור חמאס. מי שהוביל להקמתו של ה-MAB הוא כמאל אל-הלבאוי, פעיל מצרי בכיר, ומי שנחשב לאחד הדוברים הבולטים של האחים המוסלמים במערב. אל-הלבאוי ופעילים נוספים כמו אנאס אל-תכריתי וד"ר עזאם אל-תמימי, פעלו לחיזוק הקשר של האגודה המוסלמית עם השמאל הבריטי. הדבר הוביל לכך שה-MAB הוכר כנציג האחים המוסלמים בבריטניה, כך על ידי דו"ח מטעם ממשלת בריטניה שהוש לפרלמנט הבריטי בדצמבר 2015. 


ה-MAB קשור באופן ישיר גם לחמאס, כאשר אחד ממייסדיו הוא מחמד סואלחה (אבו עבאדה), שאף עמד בראש הארגון בשנים 1999-2007. פעילותו של סואלחה, שאף היה חבר בלשכה המדינית של חמאס, הפכה את בריטניה כמרכז דומיננטי להתקפות הדה-לגיטימציה נגד ישראל ולבסיס פעילות הבולט באירופה. סואלחה היה אף אחד ממקימי תשתית הטרור של חמאס ביהודה ושומרון בשנים 1989-1990 ושמר על קשר רציף עם הנהגת הארגון ברצועת עזה. לאחר שהגיע לבריטניה באמצעות מסמכים מזויפים, עסק סואלחה בגיוס כספים בבריטניה ובארצות הברית עבור פעילי טרור של חמאס ביהודה ושומרון ושליחת משלחות סיוע לרצועת עזה. כמו כן, היה סואלחה חבר בלשכה המדינית של חמאס בשנים 2013-2017 ואף הצטרף למשלחת של ארגון הטרור לרוסיה בספטמבר 2017, בראשותם של מוסא אבו מרזוק וצאלח אל-עארורי. בעקבות הביקור ברוסיה נחשף הקשר הישיר שלו להנהגת חמאס, ולכן נאלץ. סואלחה להוריד פרופיל והצניע את פעילותו הציבורית, כדי למנוע צעדים משפטיים נגדו כחבר בארגון טרור. 


פעיל מרכזי נוסף שהיה מעורב בפעילות ה-MAB הוא זאהר ביראוי, שהיה יו"ר ה-MAB בשנים 2001-2003. גם ביראוי הגיע לבריטניה במהלך שנות ה-90 והשתתף בפעילויות מטעמם של האחים המוסלמים. בנוסף, הצטרף ביראוי לחבר הנאמנים לסיוע בחינוך לפלסטינים (EAP), ארגון שפעיליו מזוהים עם חמאס ומעביר כספים לארגון הטרור. כמו כן, עסק ביראוי בשליחת משטים לרצועת עזה, ואף השתתף בארגון משט המרמרה במאי 2010. מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל, הוא מקדם יוזמות חדשות לשליחת "ספינות סיוע" לרצועת עזה. 



זאהר ביראוי


איש מפתח נוסף הוא ד"ר עזאם אל-תמימי, פלסטיני יליד חברון, שהיה דובר של ארגונים המזוהים עם האחים המוסלמים בירדן בשנות ה-90. לאחר שהגיע לבריטניה, ייסד ביחד עם סואלחה ואל-הלבאוי את ה-MAB ונחשב לאחד ממקורביו של בכיר חמאס, ח'אלד משעל. אל-תמימי, דמות מרכזית בקרב האגודות האסלאמיות, הוזמן לעתים קרובות להרצות בפני אגודות הסטודנטים המוסלמיות באוניברסיטאות בבריטניה. אל-תמימי, בעל הדעות הקיצוניות, לא הסתיר את דעתו ואת מטרותיו במהלך הרצאותיו מול סטודנטים מוסלמים, הדור הצעיר של הקהילות המוסלמיות ההולכות ומתרחבות ברחבי הממלכה. אל-תמימי הביע תמיכה פומבית בפיגועי התאבדות במהלך האינתיפאדה השנייה, טען כי רוצה להיות שהיד ואף השווה בין הציונות לנאציזם. 


לאל-תמימי יכולת השפעה ושכנוע, והוא אף השתמש בכישוריו להנדסת תודעה. כך אמר בהרצאתו ב-2010: "היום חמאס נחשב לארגון טרור כי זה מה שהאמריקאים והישראלים והפוליטיקאים הפחדנים של אירופה רוצים, אבל מה כל כך טרוריסטי בזה?"


כדי להגביר את השפעתו ולהפיץ את טיעוניו, הקים אל-תמימי ב-2006 את ערוץ הטלוויזיה 'אל-חואר', המשמש מאז כשופר של האחים המסלמים והחמאס להפצת תעמולה אנטי ישראלית. לאחר טבח ה-7 באוקטובר שבוצע על ידי חמאס, הג'האד האסלאמי ואזרחים פלסטינים, הגיב אל-תמימי כי "ב-7 באוקטובר חמאס פגע רק באנשי צבא. כל האזרחים שנתפסו או נפצעו, זה לא נעשה על ידי חמאס". לאחר פרוץ מלחמת חרבות ברזל, שמו של אל-תמימי, כראש ה-MAB, גם היה הראשון ברשימה של יותר מ-40 ראשי ארגונים מסלמים ופעילים בבריטניה שחתמו על הצהרה בשם "ההגנה על זכותם של פלסטינים להגנה עצמית והתנגדות נגד הכיבוש הישראלי הבלתי חוקי".



כך ניתן לראות כי מאז ה-7 באוקטובר, ה-MAB, גוף פרו-חמאסי תחת כנפיה של תנועת האחים המוסלמים, הוא אחד מן הארגונים המסיתים ביותר נגד ישראל. זאת ועוד, מארגן ה-MAB הפגנות פרו-פלסטיניות שמתקיימות בלונדון ובערים מרכזיות ברחבי בריטניה. הארגון משתמש בתעמולה קיצונית ומתוחכמת ואף פרסם זמן קצר אחר טבח ה-7 באוקטובר, סרטון שמסביר את הצדקת השימוש בסיסמה "מהנהר לים פלסטין תהיה חופשית" בהפגנות נגד ישראל. 

 


"האסלאם הוא הפתרון"- תלוי למי

כבר ב-2014, מספר שנים לאחר תחילתו של "האביב הערבי", הבינה בריטניה כי תנועת האחים המוסלמים היא איום על ערכיה הדמוקרטיים של הממלכה. לאחר עלייתו של מחמד מורסי, איש האחים המוסלמים, לשלטון במצרים, המדינה בה הוקמה התנועה- עקבו הבריטים אחר הדחתו הדרמטית. ב-30 ביוני 2013, ביצע הצבא המצרי הפיכה צבאית בראשותו של שר ההגנה דאז, עבד אל-פתאח א-סיסי. לאחר מכן הוכרז א-סיסי כנשיא מצרים. 


הבריטים כשאר מדינות המערב ראו כיצד תנועת האחים המוסלמים מכזיבה את תומכיה- והחלו להטיל ספק בכוונות האמיתיות של גורמים אלה גם בממלכה המאוחדת. הרשויות בבריטניה הבינו כי תנועת האחים המוסלמים מקדמת פעילות קיצונית מתוכם. 



בלונדון נפל האסימון כי "האסלאם הוא הפתרון", הסיסמה השגורה בפי תומכי האחים המוסלמים, אינה ריקה מתוכן וטומנת בחובה מסר מאיים- האסלאם הוא פתרון- השאלה היא למי? 


למרות מעקב הדוק אחר הקהילות המוסלמיות ובראשן חברי תנועת האחים המוסלמים ברחבי המדינה- רק במרץ 2024 הוכרזה התנועה בראש "רשימת הארגונים המדאיגים" בבריטניה. מה שהביא לכך היא ההסתה המוגברת והפצת תכנים אנטישמיים לאחר טבח ה-7 באוקטובר. 



פוסט אנטישמי של תנועת האחים המוסלמים לאחר תחילת מלחמת חרבות ברזל בו מוצגים היהודים כזבובים. הפוסט מזהיר מ"המלכודת התקשורתית של האויב הציוני" ו"אי אינטראקציה איתם או תגובה לטעויות שלהם זה מה שנדרש כדי לסכל את תוכנית הזבובים הציוניים".






שר הקהילות לשעבר, בממשלתו של רישי סונאק, מייקל גוב, הציג דבריו בפני הפרלמנט הבירטי במרץ 2024  והצביע במיוחד על ה-MAB כ"אגודה הבריטית של האחים המוסלמים בבריטניה…קיצוניים המבקשים להפריד בין המסלמים לשאר הבחה וליצור פילוג בתוך קהילות מסלמיות". עוד הוסיף גוב כי "ארגונים כמו ה-MAB מעוררים דאגה בנוגע לאוריינטציות לאמונות האסלאמיסטיות שלהם".התקריות האנטישמיות בבריטניה עלו ב-147% בשנת 2023 לרמות שיא, במיוחד לאחר מתקפת ה-7 באוקטובר. 


"הדמוקרטיה שלנו וערכי ההכללה והסובלנות שלנו נמצאים באתגר מצד קבוצות קיצוניות, שמקצינות את הצעירים שלנו ומניעות קיטוב גדול יותר", אמר גוב בהמשך דבריו .



בריטניה עומדת בפני שוקת שבורה. מצד אחד רוצה היא לשמר את עקרונות ההגנה על חופש הביטוי והערכים הליברליים המהווים נר לרגליה. ומאידך, מדיניותה הלבירלית תורמת לפעילות אנטישמית ואנטי מערבית מוגברת של קבוצות אסלאמיסטיות, בראשן תנועת האחים המוסלמים שמהווה מעטפת לפעילות של חמאס במדינה. המצב הוא אף נפיץ יותר כאשר הקהילות המוסלמיות הולכות וגדלות ומשנות את המאזן הדמוגרפי במדינה. אותן קהילות כפי שנכתב לעיל, חונכו על ברכי ההקצנה הדתית מטעם האחים המוסלמים. זאת ועוד, רק בחודשים האחרונים נוכחנו בשינוי הדמוגרפי במדינה וכיצד הוא משפיע על כוח אלקטורלי כאשר מועמדים מוסלמים, תומכי חמאס הקוראים להשמדתה של מדינת ישראל- זכו בבחירות המקומיות במספר ערים בבריטניה. הדמגורפיה בבריטניה משתנה ומשפיעה על המערכת הפוליטית- אותה מערכת דמוקרטית שדוגלת בערכים ליברליים נמצאת בסכנה בעקבות שחקנים המנצלים את חוקי המשחק הדמוקרטיים לקידום אג'נדות אנטי מערביות.




האחים המוסלמים, חמאס, לונדון, בריטניה, אסלאם, קהילות מוסלמיות, תנועת האחים המוסלמים, אסלאם באירופה, פלסטינים,


 
 
 

Comments


צור קשר

תודה רבה!

bottom of page