ההפגנות בעזה נגד חמאס: משמעויות ואפשרויות
- Eran Lahav
- 27 במרץ
- זמן קריאה 3 דקות
תמונות יוצאות דופן הגיעו מעזה ביומיים האחרונים, כאשר עזתים רבים קוראים בגנותו של חמאס והשופר שלו, ערוץ אל-ג'זירה ונגד המשך המלחמה, תוך קריאות "חמאס החוצה". המפגינים הביעו את זעמם על כך שערוץ אל-ג'זירה לא סיקר את ההפגנות שהחלו שלשום, ואף עיוות את המציאות בשטח לטובת חמאס.
לאחר תחילת ההפגנות בבית לאהיא שבצפון הרצועה, הן התפשטו גם למוקדים נוספים, כולל מחנה הפליטים ג'באליא, שכונת שג'אעיה, זיתון, נציראת וח'אן יונס. מאחורי ההפגנות שהחלו בבית לאהיא עומדים גורמי פת"ח, בעיקר כאלה המזוהים עם תנועת "בידנא נעיש" ("רוצים לחיות") שכבר ארגנו הפגנות מחאה בעבר ועברו עינויים קשים לאחר מכן.
חמאס מנסה להטות את חלק מהביקורת כלפיו לכיוון ישראל, ופרסם כרוז בשם כלל ארגוני הטרור ברצועת עזה, שבו נאמר כי "פלגי הפעילות הלאומית והאסלאמית תומכים במחאות תושבי הרצועה, המתנגדות לגירוש האוכלוסייה מעזה".
בנוסף, חמאס הזהיר בכרוז מפני "ניסיונות הכיבוש להפנות את המחאות נגד ההתנגדות".חמאס מנסה להשתלט על האירוע, להסיט את הביקורת ולזכות בתמיכת האוכלוסייה הפלסטינית מחדש.
👈כל העדכונים על כל מה שקורה סביבנו במזרח התיכון - בערוץ הטלגרם של מבטרור
ארגון הטרור מבקש לקדם את הנרטיב לפיו ישראל היא זו ששברה את ההסכם, בעוד שחמאס היה מוכן להפסקת אש ארוכת טווח ועסקת חטופים מחודשת.
גורמים בפת"ח מנסים לנצל את המצב כדי לערער את כוחו של חמאס ולקדם מרי אזרחי נגדו, תוך שאיפה לצבור תמיכה רחבה יותר מהציבור. מספר גורמים אף קראו ל"אינתיפאדה" נגד חמאס. בעקבות חוסר התמיכה של חמאס ממדינות ערב, פת"ח מנסה לייצר הזדמנות להשתלט על הרצועה, תוך התמקדות בכמה סיבות:
היחלשות חמאס, הן מבחינה צבאית והן בקרב התמיכה הציבורית בעזה
החשש המעמיק של תושבי עזה מתוכנית ההגירה של טראמפ
החשש שישראל תבצע את תוכנית ההגירה של טראמפ באמצעות מבצע צבאי.
היחלשותו של חמאס וחיסול בכיריו מהנייה, דף וסינוואר ועד לבכירים בשבוע האחרון כגון אל-ברדוויל, אל-קאנוע ועוד, מעלים את הסברה בקרב הפלסטינים כי אין ביכולתו של הארגון לעמוד בפני כוחו של צה"ל וכי הוא הביא רק הרס וחורבן לתושבי הרצועה. למרות הפערים שהתעוררו בתמיכה העממית בחמאס, הארגון יכול, כפי שעשה בעבר, לדכא את ההפגנות בכוח.
👈כל העדכונים על כל מה שקורה סביבנו במזרח התיכון - בערוץ הטלגרם של מבטרור
המחאות הללו מגיעות בנקודה קריטית בה ניתן להכריע את חמאס- עם זאת, עולה השאלה האם המחאות הללו יביאו לשינוי ממשי או שמא יהפכו לביקורת חולפת? אל-ג'זירה, השופר של חמאס כבר מנסה לטשטש את גודל המחאה ולהסיט את האש מחמאס: "לא נקבל את ניצול הצעדות הספונטניות שהתקיימו היום לכדי התנצחויות פוליטיות בשלב הרגיש הזה של הסכסוך עם האויב".
המחאות הללו יוצרות פערים גם בין הציבור הפלסטיני לערוץ התקשורת המוביל בעולם הערבי שגורמים למבוכה בנוגע לאמינותו ככלי תקשורת. בנוסף, מחאות עממיות נגד רשת אל-ג'זירה, רשת קטרית- מפנות ביקורת גם כלפי קטר וחסותה לארגון חמאס.
ישראל צריכה לפעול להעמקת הפערים בין ארגון הטרור לציבור העזתי, כדי להחלישו עוד יותר ולהגביר את הלחץ בצפון הרצועה, מה שיעודד רבים מהתושבים לעבור דרומה - מה שיגביר את הלחץ הציבורי על חמאס. חיסול בכירים והגברת הלחץ הציבורי על הארגון הם צעדים חיוניים שיכולים להלחיץ אותו ולסייע בשחרור החטופים.
על פי ההיגיון במזרח התיכון, שימוש מושכל בכוח יכול להוביל להכנעת ארגון הטרור ולשובם של החטופים הביתה.
👈כל העדכונים על כל מה שקורה סביבנו במזרח התיכון - בערוץ הטלגרם של מבטרור
ההסתה של חמאס ותומכיו פועלת 24/7 ופועלת לקידום פעילות טרור נגד ישראל. כדי ללמוד את הכוונות של אויבינו, הכנתי לכם את הפרק החשוב הזה.
👈מיגור הטרור מתחיל מהבנת כוונתו של האויב
📌מהי אותה הסתה המוגברת של חמאס ברשתות החברתיות?
📌מהי המגמה החדשה של ארגוני הטרור מול ערביי ישראל?
דיברתי על זה בפודקאסט 'על הכוונת'
הצטרפו אליי לעוד פרק בפודקאסט 'על הכוונת' בו אנחנו מבינים כיצד האויבים שלנו רואים אותנו
👈 הקליקו לצפייה בפרק ביוטיוב
👈🎧 הקליקו להאזנה לפרק בספוטיפיי
חמאס, פלסטינים, עזה, אל-ג'זירה, פת"ח, קטר, קטאר
Comments