top of page
חיפוש

האם סוריה מתפרקת?

  • Eran Lahav
  • 3 במרץ
  • זמן קריאה 2 דקות



האם סוריה מתפרקת?


האירועים האחרונים בסוריה עשויים להעיד על הסנונית הראשונה למלחמה עדתית פוטנציאלית. עם זאת, הדרוזים ואנשי משטר א-שרע פועלים כדי להרגיע את המצב, כאשר ישראל תומכת בדרוזים.


המצב החל כאשר ג'האדיסטים מהארגון היאת תחריר א-שאם בראשות אל-ג'ולאני הגיעו לבקר את בני משפחותיהם בג'ראמנא, סמוך לדמשק, ונתקלו במחסום דרוזי. בעקבות עימות שהתרחש ביניהם, מספר ג'האדיסטים מהארגון נהרגו.


הארגון הג'האדיסטי שלח תגבורות לכוחותיו באותו אזור. לאחר יממה של עימותים, מנהיגי העדה הדרוזית הגיעו לג'רמאנא במטרה לנסות להרגיע את המצב ולנהל משא ומתן עם אנשי אל-ג'ולאני. משטרו של אל-ג'ולאני דרש את פירוק המחסומים הדרוזיים ואת הסגרת המעורבים בהריגת הג'האדיסטים. ישראל, בתגובה, הביעה את תמיכתה והצהירה על הגנת הדרוזים מפני כוחותיו של אל-ג'ולאני.


מקורות המקושרים לממשלת א-שרע האשימו כבר את ישראל, וטוענים כי ההתקוממות בקרב הדרוזים נובעת מהתמיכה הישראלית בעדה.


במה שנראה כסכסוך עדתי קלאסי, ישראל אינה שואפת להתערב במצב הסבוך בסוריה. מהו אם כן האינטרס הישראלי?


ישראל מצהירה על תמיכתה בדרוזים בדרום סוריה ומציבה קו אדום, תמרור אזהרה למשטר א-שרע ולתומכיו הטורקים. באופן כללי, ישראל מעדיפה נוכחות רוסית בסוריה על פני נוכחות עוינת של טורקיה תחת ארדואן. לכן, ישראל פועלת לחזק קבוצות עדתיות בסוריה, כמו הכורדים והדרוזים, אשר עשויות לשמש חיץ באזורים מסוימים ולדחוק את הכוחות של א-שרע, המשרתים בין היתר אינטרסים טורקיים.


לישראל אין אינטרס להיכנס למלחמה חדשה מול הג'האדיסטים של אל-ג'ולאני ומול המורדים הסורים שמרכיבים את השלטון החדש בסוריה, במיוחד כאשר היא עסוקה בזירות נוספות, כמו עזה, שם העבודה עדיין לא הושלמה וכל החטופים טרם הוחזרו.


גם הזירה ביהודה ושומרון מהווה מקור לסיכון ונפיצות, ודורשת טיפול בחיסול קיני הטרור באזור.


איראן והחות'ים עדיין מהווים גורם פעיל, למרות היחלשות הציר השיעי, והשפעתם ניכרת גם בזירה הפלסטינית.


העבודה לא הסתיימה ודורשת חיסול של גורמים עוינים ביהודה ושומרון, כדי למנוע ניסיונות תקיפה בסגנון ה-7 באוקטובר.


במידה ותפרוץ מלחמה עדתית בסוריה, לישראל יהיה אינטרס לסייע לכוחות הדרוזים והכורדים, ובכך למנוע זליגה או ניסיונות תקיפה נגדה.


המצב בסוריה אכן מחמיר, כאשר קבוצה חמושה מהעדה העלאווית, שאך לפני מספר חודשים הייתה בשלטון, פרסמה סרטון בו היא הכריזה על הקמת מערך צבאי חדש, ואיימה על השלטון הסורי.


מצד שני, הג'האדיסטים מביעים תסכול מהתגובה החלשה של השלטון הסורי, בראשות אל-ג'ולאני. בסרטון שפורסם לאחרונה בערוצי הג'האדיסטים, נראה שר הפנים הטורקי לשעבר, סולימאן סוילו, אומר: "התפללנו במסגד איה סופיה, התפללנו במסגד אומיה, ונתפלל במסגד אל-אקצא..."


הסרטון הזה יוצא כתגובה לאירועים האחרונים וכאתגר לתמיכתה של ישראל בדרוזים בעימותים מול הג'האדיסטים, תוך ביקורת על המשטר החדש של אל-ג'ולאני:


"באופן כללי, הציונים פוגעים באדמות סוריה ומסכנים את הממשלה בהפצצות, ולא שמענו שום תגובה להתנהלות הציונית."



סוריה, דרוזים, אל-ג'ולאני, רוסיה, טורקיה, דמשק, ג'יהאדיסטים





 
 
 

Comentários


צור קשר

תודה רבה!

bottom of page